18 Haziran 2014 Çarşamba

Bilge adamdan profesyonel danışmana geçiş: Nizamülmülk mü, Axelrod mu?




Axelrod (solda) Messina. Eski ortak yeni rakipler.
Yüzyıllardan beri liderler akıl danışacakları bilge insanlara ihtiyaç duymuştur. Günümüzde ise danışmanlık 'Nizamülmülk' veya Köprülü ailesinin temsil ettiği bilge adam figüründen oldukça uzaklaşmış durumda. 

Danışmanlık artık ciddi bir pazarı olan ekonomik aktivite. Şirketlerin çokuluslu bir yapıya büründüğü küresel ekonomide, özellikle seçim danışmanları da sadece kendi ülkelerindeki siyasetçiler için çalışmıyor, küresel bir bakış açısıyla nerede seçim varsa o ülkenin adayları yanında bitiyorlar. Hatta seçimlerden sonra da 'akıl vermeye' devam ediyorlar.  
Danışman piyasasının önde gelen isimlerini Amerikan Başkanlarının seçim kampanyalarını yürüten isimler oluşturuyor. Çalıştığı aday kazanan seçim danışmanı birkaç yıl içerisindeki müşterilerini garantilemiş oluyor. Obama'nın son iki seçimde zaferle çıkmasında pay sahibi olan seçim danışmanları görünen o ki İngiltere'de 2015'te yapılacak seçimlerdeki adayları gözlerine kestirmiş durumdalar. Öne çıkan iki seçim danışmanı David Axelrod ve Jim Massina 2008 yılında Obama'nın seçim kampanyasında beraber mücadele etmişken şimdi İngiltere'de birbirlerine tamamen zıt iki aday için yarışıyorlar. 
Ekonomide kemer sıkma politikaları ve göçmenlere yönelik olumsuz politikasıyla gündeme gelen Muhafazakar Parti lider ve Başbakan David Milliband Massina ile çalışırken; büyük sıçrama peşinde olan İşçi Partisi Axelrod'u tercih etmiş. Muhafazakar ve İşçi partilerinin ideolojik olarak tamamen zıt ve neredeyse her konuda birbirinden ayrışan pozisyonlarına rağmen, demokrat kimlikli iki danışmanla çalışmaları olayın sadece profesyonel bir iş olarak görülmeye başlandığının en büyük göstergesi. 
Obama'nın 2012 seçimlerindeki kampanya yöneticisi Jim Messina geçtiğimiz haftalarda 'müşterisi' olan İngiliz Başbakanı David Cameron'u ofisinde ziyaret ederek, iktidardaki Muhafazakar Partinin mevcut imajına dair bir sunum yaptı. 44 yaşındaki Messina 7 yıl önceki seçimlerde de kampanyanın dijital ayağını ön plana çıkartmıştı. Obama adına kurulan internet sitesinde çok başarılı bir iletişim stratejisi ile siyahi başkan adayı ile ilgili her türlü iddiaya ve iftiraya cevap vermişti. Örneğin Obama'nın gayr-ı meşru bir ilişkiden doğduğunun iddia edilmesi üzerine hemen site yöneticilerine okuyanı ikna edecek deliller bulup konulmasını söylemişti. Yani bir şekilde Obama'nın ağzından 'Hayır ben p. değilim.' ifadesini mantıklı ve nazik bir şekilde anlatmıştı. 2012 seçimlerini kazandıktan sonra Obama'nın resmi twitter hesabından paylaşılan ve Obama'yı karısına sarılırken gösteren fotoğrafın da arkasında Messina olduğu düşünülüyor.  
Chicago Üniversitesinde Siyaset Bilimi üzerine çalışan 59 yaşındaki Axelrod çalkantılı bir hayat yaşamış. Solcu bir gazeteci olan babasının izinden giden Axelrod, üniversite öğrencisiyken Chicago Tribune gibi prestijli bir gazetede staja kabul edilmeyi başarmış. Çok başarılı bir öğrenci olmayan Axelrod'un idol olarak kabul ettiği babası tam da mezuniyet günü intihar etmiş. Liberal ekonomik görüşleriyle bilinen Axelrod Bill Clinton'a da danışmanlık vermişti.

Amerikalı danışmanların büyük paralar karşılığı İngiliz seçimlerinde kampanya yürütmeleri yeni bir olay değil. Geçmişte Muhafazakarların uzun süren iktidarını yıkan adam olarak tarihteki yerini alan İngiliz İşçi Partisi lideri Tony Blair için de Bill Clinton'un ekibindeki birçok stratejist çalışmıştı. Son olarak Obama'nın ilk seçimdeki iletişim  danışmanı Anita Dunn da Cameron'un kazandığı seçimde İngiliz siyasetçi için çalışmıştı.  

İdeolojinin yerine profesyonelliğin aldığı seçim kampanyalarıyla Türkiye ANAP zamanında tanışmıştı. Ama henüz çok uluslu danışmanlık hizmetlerini alma sürecine girilmedi. Sanırım Türk seçmenleri gözünde seçim kampanyasını yürütmeye yardımcı olan bir İngiliz, ABD'li ya da Mısırlı danışmanın olması da siyasetçiler için bir risk oluşturuyor. Sonuç olarak Batı dünyası artık 'dava ruhunu' geride bırakmış gözüküyor. Demokratikleşen Ortadoğu'da davanın yerini profesyonellik alır mı?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder